COLUMN
Leestijd: 2 minuten

Tja.
Duurzaamheid ...

Duurzaamheid: Wat betekent het nou precies?

Door: Sylvester Schenk (RB), Directeur fiscale zaken Register Belastingadviseurs

Tja. Duurzaamheid. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat er nu precies onder duurzaamheid verstaan moet worden. Iets met groen en natuur, met gasloos en zonnepanelen op het dak? Meer kikkererwten en minder biefstuk? Iets met de A12 en Schiphol blokkeren? Alhoewel dat laatste gevoelig ligt.

Wie er weleens wat meer over gelezen heeft kent misschien de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen – de Sustainable Development Goals – van de Verenigde Naties. Doelstellingen tegen armoede, tegen honger en voor fatsoenlijk, decent werk. Daar zal niemand aanstoot aan kunnen nemen, maar hemelbestormend is het nou allemaal ook weer niet. En de ESG-doelstellingen dan? Die staan voor Environmental, Social en Governance. Geen synoniem voor duurzaamheid, maar het lijkt er in ieder geval veel op. Je kunt onder de ESG-paraplu veel onderwerpen onderbrengen, ook inclusiviteit. Kortom: dan weten we eigenlijk nog niks.

Uiteraard is duurzaamheid ook een thema bij het Register Belastingadviseurs. Maar als ik heel eerlijk ben: de belangstelling voor dit onderwerp is bescheiden. Terecht of niet, maar er valt bij onze leden verdraaid weinig sense of urgency te bespeuren. Tot frustratie van degenen die er wel urgency in zien. Als er al oprechte belangstelling bestaat dan was het daar waar duurzaamheid ‘groen’ wordt vormgegeven. Natuurbehoud, bosbehoud, natuurschoon en het tegengaan van vervuiling. Andere vormen van duurzaamheid? Daarvoor is veel minder animo.

Wel valt er – en dat is hoopgevend – één uitzondering op deze lethargie te bespeuren: duurzaamheid in relatie tot een fiscale faciliteit. Groene fiscale faciliteiten zijn trouwens niet iets van vandaag of gisteren. De Natuurschoonwet (NSW) komt uit 1928, en vrijstellingen voor bos en natuur in de inkomsten- en vermogensbelasting zijn van alle tijden. Er is overigens nog veel meer, en de meeste belastingadviseurs krijgen er niet genoeg van! Emissieloze auto’s met een lage bijtelling? Een fiscaalvriendelijk fietsplan? Uitbreiding van de MIA en EIA? Zonnepanelen zonder btw? Onze leden zijn enthousiast. Kortom: duurzaamheid is goed, maar fiscaal voordeel is beter.

‘Duurzaamheid is goed,
maar fiscaal voordeel is beter’.

Tegelijkertijd zijn fiscale faciliteiten op dit gebied een onrustig bezit. Duurzaamheid fiscaal stimuleren is prima, maar het belang van de schatkist moet natuurlijk niet uit het oog worden verloren. Dus wordt het een succes, zo’n fiscale stimulator, dan wordt het voortbestaan ervan onzeker. Je kunt de ambtenaren en bewindspersonen uittekenen die belijden dat een faciliteit geen hangmat is, maar een springplank. Als je als ondernemer of particulier je businessmodel afstemt op een fiscale faciliteit speel je een riskant spel. Denk bijvoorbeeld aan de inmiddels beruchte terugverdientijd van zonnepanelen.

Een door onze leden vaak gestelde vraag is of duurzaamheid ook een verdienmodel kent. Hoe kun je als adviseur je uren kwijt op dit onderwerp? Dat is een beetje een platte vraag, maar daarom niet minder relevant. Bij wettelijke verplichtingen is dat niet zo moeilijk. Als er geen juridische basis is, dan wordt die vraag relevanter en het antwoord troebel. Hoogleraar Marcel Pheijffer constateerde in Het Financieele Dagblad: ‘Milieuverslaggeving is meer dan vijftig tinten groen’. Dat verklaart wellicht ook de belastingstelling van adviseurs, voor advisering rondom fiscale faciliteiten op het gebied van duurzaamheid. Daar kun je gewoon een rekening voor sturen!

Kortom: de branche – of beroepsvereniging die het onderwerp duurzaamheid aan de man wil brengen moet er niet voetstoots van uitgaan dat het gemiddelde lid voor dit onderwerp evenveel belangstelling aan de dag legt als de wel oprecht geïnteresseerde voorlopers. Dat verandert als er een verdienmodel voor de adviseur aan gekoppeld kan worden, wat bij wettelijke verplichtingen en fiscale faciliteiten het geval is. Want voor niets gaat de zon op – dat is duurzaam, maar de schoorsteen moet roken. Ook als dat niet duurzaam is.

Heeft u een vraag over dit onderwerp of heeft u een andere vraag – vaktechnisch of kantoorgerelateerd? Neem dan contact op met Novak DIRECT. Wij helpen u graag verder!