INTERVIEW

Leestijd: 2 minuten

Een eigen Koers varen

dankzij Novak


Van de redactie

Na ruim acht jaar werkzaam te zijn geweest bij KPMG was het voor RA-accountant Dennis Schipholt tijd voor een nieuwe stap. Samen met twee vakgenoten werkt hij meer dan een jaar aan een concept voor een startup en in april 2017 is het zover: accountancykantoor Koers gaat live. Inmiddels bestaat het bedrijf uit tien specialisten die werken vanaf twee verschillende locaties. Koers richt zich op assurance-opdrachten en bevindt zich daarmee in een nichemarkt voor controlerende accountants. Maar het bedrijf springt er op meerdere gebieden uit: het team bestaat uit jonge, getalenteerde mensen met een diverse achtergrond en de man-vrouwverdeling is 50/50. Een bijzonderheid in accountancy-wereld. Dennis Schipholt vertelt, samen met zijn collega Jennifer Monninkhof-Tsu, hoe Novak ervoor zorgt dat Koers hun eigen koers kan blijven varen.

Gat in de markt

“Met Koers zijn wij het verlengstuk van de dienstverlening van accountants- en administratiekantoren”, vertelt Dennis. Dat idee ontstond door een ontwikkeling in de markt: “Het viel ons op dat het aantal kantoren dat controleopdrachten uitvoert in de audit-dienstverlening steeds kleiner werd, onder andere door de steeds strengere regelgeving. Voor kleine kantoren ontstond het risico dat klanten over zouden stappen naar accountantskantoren die het hele pakket aanbieden. Wij voorzagen dat deze bedrijven hierdoor in de problemen zouden komen en sprongen in dat gat in de markt. Zij blijven op deze manier hun klanten bedienen en wij werken in samenwerking aan de jaarrekening.”

Vertrouwen, samenwerken en inspireren

Daar werd eerst huiverig op gereageerd: “Kantoren waren bang dat wij alsnog het hele pakket aan gingen bieden en dat zij hun klanten kwijt zouden raken. Daarom zet Koers flink in op vertrouwen.” En vertrouwen speelt ook een grote rol bij de uiteindelijke klant, waar de controle wordt uitgevoerd. “De klant gaat letterlijk en figuurlijk met de billen bloot. We duiken in de administratie en denken mee met de klant hoe we de controle zo efficient en effectief mogelijk in kunnen richten. Als er geen vertrouwen is, kunnen wij ons werk niet goed doen.” “Ook samenwerken is belangrijk voor ons. We willen niet dat men het gevoel krijgt dat de accountants met het vingertje komen zwaaien. Het is ons doel om controleren weer leuk te maken.” Tot slot denkt Koers strategisch mee met de klant. “We kijken verder dan alleen de verplichte checklijsten. We willen inspireren: aan de hand van onze controlerende functie geven we de klant inzichten. Je stelt vragen als: Hoe wil je werken? Waar ga je in de toekomst naartoe? En: Kan je inspelen op ontwikkelingen?”

“We willen controleren weer leuk maken.”

Actualiteit en efficiëntie

“Novak maakt ons werk weer een stuk makkelijker en die samenwerking is heel fijn. Marcel Kurvers van Novak houdt ons handboek zeer actueel. De wet- en regelgeving verandert regelmatig en daar worden we goed van op de hoogte gehouden. Novak informeert ons bijna wekelijks over de wijzigingen en actualisatie. Dat kunnen wij heel eenvoudig delen met de rest van het team. Het is een efficiënte en makkelijke manier van werken als een andere schakel zich hiermee bezighoudt, zodat wij up-to-date blijven.” “Novak heeft ons tijdens de pandemie ook goed bijgestaan”, zegt Dennis. “Ze hielpen onder meer met het opzetten van werkprogramma’s en leverde bijvoorbeeld snel content voor het controledossier aan, specifiek toegespitst op de NOW-regeling. Daar was ik heel blij mee.”

Mond-tot-mond reclame

De kwaliteit van Koers wordt door hun klanten onderstreept: “We hebben veel aan mond-tot-mond reclame. Van de tien verzoeken die we binnen krijgen komen er acht of negen bij ons terecht via andere accountants- en administratiekantoren.” En het aantal verzoeken groeit flink, vertelt Dennis. Koers heeft daarom groeiambitie. “Ik wil geen nee verkopen aan mijn klanten en die kant gaan we wel op. Maar kwaliteit is voor ons van groot belang. Om het niveau van onze diensten goed te houden moet de groei beheersbaar zijn. Daarom willen wij in 2025 met 25 man, verdeeld over drie kantoren aan het werk zijn.”

Koers! Accountants is Novak-lid sinds 2017 en maakt sindsdien gebruik van het Novak Kwaliteitssysteem. Meer weten over het Novak Kwaliteitssysteem? Kijk op onze website of bel naar 070 - 3524002


Deel dit artikel met uw netwerk