Thimo Rietveld, PENTA

“Je maakt een foto van nu en daarna een film voor de toekomst. Dan komen er emoties los.”

Financiële planning met behulp van het PENTA-programma

Novak werkt sinds enige tijd samen met PENTA om mkb-accountants te ondersteunen bij advisering op het gebied van financiële planning. Al eerder stelden wij kort het team achter PENTA aan u voor. Dit keer vertelt Thimo Rietveld, een van de oprichters van PENTA, meer over zijn rol en de software die hij heeft ontwikkeld. “Vaak zie je dat ondernemers niet hadden verwacht dat er zoveel mogelijkheden zijn. Het mooiste is dat er dan emoties loskomen”, aldus Thimo.

Transparante software

Thimo is directeur en oprichter van PrivateWealthSupport, een van de organisaties achter PENTA. Hij is gespecialiseerd in programmeer- en applicatieontwikkeling op het terrein van financiële- en vermogensplanning. Of beter nog, zoals hij zelf zegt, is hij hierdoor “gefascineerd”. Goede software kan namelijk financiële dwarsverbanden inzichtelijk maken waardoor besluiten een betere basis krijgen. Inmiddels houdt Thimo zich al 25 jaar bezig met dit onderwerp. Met de huidige applicaties is hij gestart in zijn tijd bij ABN AMRO Mees Pierson. Vanaf 2016 concentreert hij zich volledig -inmiddels met een team van mensen- op de doorontwikkeling van de software. “Ik zag dat accountants en fiscalisten kansen lieten liggen op het gebied van financiële planning”, vertelt hij. “Ik wilde met de software deze tak van sport toegankelijker en aantrekkelijker maken voor deze groep. Inmiddels werken 250-300 organisaties met onze software, waaronder veel accountantskantoren. Onze groei is wel te verklaren: we besteden veel aandacht aan het transparant maken van de software. Gebruikers vinden het prettig dat ze het proces kunnen volgen (en dus controleren), van input tot output”.

René Ballast MTH Accountants

“De software van Private Wealth Support en dan met name het gebruik van de Private Wealth Navigator waarmee ik als DGA adviseur/ financieel planner klanten interactief adviseer, ervaar ik als zeer waardevol bij het “plannen” van relaties. Zowel de IB-ondernemer als ook de DGA van een BV. wordt snel inzicht gegeven in toekomstige kasstromen, zowel tijdens het werkzame leven als ook daarna. Geen dikke rapporten maken op papier, maar tijd investeren om in de spreekkamer op het TV scherm interactief “planningen” te bespreken via de Navigatorsoftware. En dan vergeet ik nog te zeggen dat de rekensnelheid ongelooflijk is, dus een mutatie is zo doorgerekend!  Dit leidt tot mooie en waardevolle gesprekken met toegevoegde waarde. De gepresenteerde grafieken in de Navigator geven in één oogopslag aan waar de aandachts- en adviespunten liggen. En als er dan eens een vraag is aan PrivateWealthSupport, dan volgt het antwoord volgt per ommegaande. En dan heb ik het niet alleen over de techniek achter het programma, maar ook over de vakinhoudelijke kennis van de HelpDesk van PrivateWealthSupport. Ik kan dus gelijk weer verder in dit adviesdossier en om uiteindelijk aan de klantverwachtingen te voldoen”

Data en wensen boven tafel krijgen

Volgens Thimo is financiële planning zonder gebruik te maken van software niet goed mogelijk. “Je bespaart tijd en geld door scenarios automatisch te laten doorrekenen”, legt hij uit. “Op basis van ingevoerde data en wensen die je bij je klant hebt opgehaald tijdens een intake, genereert het systeem een rapportage. Deze kun je als pdf aan je klant geven en samen doornemen. Dit maakt het proces dynamisch en is een praktische handreiking om het gesprek aan te gaan. De trainingen die we binnen het PENTA-programma geven, gaan ook in op hoe je deze data en wensen boven tafel krijgt en daar vervolgens met behulp van de software advies over kunt geven. Je maakt een foto van de huidige situatie en daarna een film voor de toekomst. Vaak zie je dat klanten niet hadden verwacht dat er zoveel mogelijkheden zijn. Het mooiste is dat er dan emoties loskomen bij de ondernemer. De een ervaart de adviezen als rust en meer zekerheid voor de toekomst. Anderen krijgen een wake-up call en kunnen nog ingrijpen voordat het te laat is”.

Tim Kuiper FFP CFP Kuiper Financiële Planning

“Na wikken en wegen ben ik 2,5 jaar terug ongeveer met mijn software financiële planning overgestapt naar PWN. Echt een hele goede beslissing! Jarenlang had ik gewerkt met vooraanstaande software die in mijn ogen altijd wel ergens tekort schoot en vanuit een “black box” principe werkte. Daarnaast werden manco’s op de lijst gezet om te worden behandeld. Met PWN is een planning in een handomdraai gemaakt vanuit een logische en praktische benadering. Alles gebaseerd op en als output in Excel, voor mij als planner dus heel herkenbaar en enorm plezierig om mee te werken. Mutaties worden supersnel doorgerekend. Inzichtelijk is ook waar wijzigingen vandaan komen. En niet in de laatste plaats kan een IB ondernemer en een DGA eindelijk zorgvuldig gepland worden. Belangrijk is ook dat er 1 op 1 contact is met de helpdesk als er zaken niet duidelijk zijn of als er hulp bij de invoer nodig is. Lopende zaken worden direct opgepakt en waar nodig verbeterd. Manco’s zijn er zelden en als ze er zijn, worden deze direct verholpen”

Recurring business model

De kwaliteit van de ingevoerde data is uiteraard cruciaal voor het eindplaatje. En dat is volgens Thimo waar de meerwaarde van de mkb-accountant om de hoek komt kijken. “De accountant kan de kwaliteit van de data aan de voorkant valideren. Je kunt data uit andere systemen halen en eventueel koppelen, maar het is cruciaal om deze te verrijken door het gesprek aan te gaan over de wensen van de ondernemer. Alle input kun je vervolgens kwijt in het systeem om er een passende planning bij te maken. En vergeet niet dat de planning is gebaseerd op aannames en dat deze in de toekomst aangepast moet worden. Je kunt hier dus een recurring business model van maken door bijvoorbeeld elk jaar een reminder naar de klant te sturen om de planning te herzien. En zoals ik al eerder zei is financiële planning niet langer meer alleen het domein van de assurantietussenpersoon en banken. We zien een level playing field ontstaan, oftewel kansen voor de accountant als trusted advisor!”

Thimo Rietveld MFP FFP

Thimo Rietveld, is directeur en oprichter van PrivateWealthSupport en is binnen PENTA behalve verantwoordelijk voor de software, ook actief als opleider om gebruikers de technische en methodische vaardigheden bij te brengen voor een efficiënt gebruik hiervan. Daarnaast is Thimo inzetbaar als financieel planner voor het accountantskantoor.