“Een kwaliteitssysteem dat aansluit op hoe ík het doe”

Mkb-accountant Daphne Waanders AA over het Novak Kwaliteitssysteem speciaal voor eenmanskantoren

Door: de redactie

Toen Daphne Waanders AA tijdens haar studie HBO bedrijfseconomie riep “ik word echt nooit accountant”, had zij niet kunnen bedenken dat zij nu al ruim dertig jaar nog steeds met veel plezier dit vak uitoefent. Of “ambacht” zoals zij zelf zegt. Waar zij eerst alleen maar “vreselijk droge stof” zag, ontdekte zij dat accountancy in haar DNA zit verweven. Vooral het persoonlijke contact met de ondernemers, andere ambachtslieden, die zij ondersteunt en adviseert, geeft haar elke dag voldoening. “Doordat ik eigen baas ben, zonder personeel, heb ik de vrijheid om mijn klanten op mijn manier te helpen,” aldus Daphne.

Hoe blijf je als eenpitter bij?

Daphne startte haar kantoor in 2003, heel bewust in haar eentje. Hoewel zij geen twijfel had bij de overstap van groot accountantskantoor naar een eenmanskantoor, miste zij wel de ondersteuning van haar collega’s op het gebied van wet- en regelgeving. Hoe blijf je als eenpitter bij? Hoe weet je of je het goed doet? Als lid van Novak ging zij in eerste instantie aan de slag met het Novak Kwaliteitssysteem voor kleine accountantskantoren. Die variant gaf een goede basis om bij te blijven, maar Daphne liep tegen het updaten van het systeem aan. “Dat moest ik zelf doen en dat was bewerkelijk”, vertelt zij. “Ik vond het jammer dat ik daar zoveel kostbare tijd in moest steken. En ik wist niet zeker of alles dan up-to-date was. Inmiddels is een specifieke variant voor eenmanskantoren beschikbaar en heb deze variant samen met Marcel Kurvers, projectmanager van het Novak Kwaliteitssysteem bekeken. Hier werd ik meteen enthousiast van. Deze variant wordt door Novak up-to-date gehouden waardoor ik zelf geen actie hoef te ondernemen voor wat betreft de verwerking van updates. Dat scheelt mij veel tijd en ik weet dat wat ik lees en gebruik gewoon klopt”.

Onlangs is een nieuwe variant van het Novak Kwaliteitssysteem gelanceerd speciaal voor eenmanskantoren met een samenstelpraktijk (variant 4). Novak draagt hierbij zorg voor de verwerking van de periodieke updates waarmee het kwaliteitssysteem actueel blijft. U hoeft het dus niet kantoorspecifiek te maken en zelf updates te verwerken. U kunt er direct mee aan de slag. Volg de instructies en gebruik de bijbehorende modellen. Dit werkt op zowel kantoor- als opdrachtniveau. Desgewenst kunt u gebruik maken van een Novak dossiertemplate bij Unit4 Bedrijfssoftware, CaseWare, MLE of Infine voor de vastlegging van samenstellingsopdrachten. Plug ’n play: hoe gemakkelijk wilt u het hebben?

Automatische updates

“Marcel heeft mij begeleid bij de overstap naar deze nieuwe variant 4 voor eenmanskantoren zodat ik met een gerust hart direct ermee aan de slag kon. Als er een update is doorgevoerd, dan krijg ik van Marcel een e-mail met daarin tekst en uitleg. Wat is er gewijzigd en waarom? Deze vastligging is tevens in het kwaliteitssysteem opgenomen. Door middel van de functionaliteit ‘vergelijken’ zie ik vervolgens letterlijk wat er is aangepast. Zo wordt het systeem echt onderdeel van je bedrijfsvoering en is het veel meer dan een naslagwerk. Die persoonlijke aanpak van Novak past bij hoe ik mijn kantoor run. Geen massaproductie, maar aandacht voor elkaar, wat een andere beleving geeft. Dat krijg ik ook terug van mijn klanten. Mijn stoel staat naast de ondernemer en er niet tegenover. Die insteek mis ik weleens bij de NBA. Wet- en regelgeving worden naar mijn mening nog veel te vaak toegespitst op de controlekant. Ik ben blij dat Novaa als beroepsorganisatie zich hard maakt voor de belangen van kleine kantoren. Wet- en regelgeving moet gericht zijn op wat wij doen, dat moet de basis zijn”.

KANTOOR: Waanders AA • MEDEWERKERS: 1 • KLANTENKRING: divers