Samen kunnen we het verschil maken

Hans Rijkse, bestuurslid van Novak en Novaa

Door: de redactie

Waar Novak er is voor het mkb-accountantskantoor is de beroepsorganisatie Novaa er voor alle mkb-accountants in Nederland. Beide organisaties dragen bij aan de groei en bloei van het mkb-accountantskantoor en de kennis en kwaliteiten van de medewerkers. Bestuurslid Hans Rijkse AA stelt zich graag aan u voor.

Hoe bent u ooit in aanraking gekomen met accountancy?

Na mijn opleiding was er geen twijfel over mogelijk dat ik in de voetsporen van mijn vader zou treden. Daarom nam ik het accountantskantoor Rijkse accountants & adviseurs van mijn vader over. Het kantoor is inmiddels al meer dan 60 jaar actief en effectief in de Zeeuwse markt. Sinds de start in 1955 hebben wij ons gespecialiseerd in accountancy, belastingadvies, bedrijfsadvies en personeelsadvies. Als je zoals ik de accountancywereld zo goed kent, dan word je weleens gevraagd voor nevenfuncties. Naast mijn partnerschap bij het accountantskantoor heb ik dan ook verschillende bestuurlijke functies bekleed. Vanaf het begin ben ik bestuurslid bij stichting Novak én beroepsorganisaties Novaa. Ook ben ik commissielid van CEA ( Commissie Eindtermen Accountantsopleiding) en verricht ik verschillende maatschappelijke functies.

Wat maakt het werk als accountant na zoveel jaar nog interessant?

Het dagelijks contact met mensen maakt het echt leuk. Je bent op de hoogte van vertrouwelijke informatie van cliënten en zij hebben jouw hulp nodig. Verschillende aspecten zijn met de tijd wel veranderd in ons beroep in de afgelopen jaren. Zo hebben wij veel meer te maken met digitalisering, maar de persoonlijke advisering die een accountant kan bieden, zal altijd blijven! Ik vind het nog altijd prettig dat ik mensen echt ergens mee kan helpen. Dit geldt ook voor hele moeilijke situaties van cliënten. Als een bedrijf er niet goed voor staat, is dit niet altijd leuk om te zien maar dat we hier samen uit kunnen komen is heel positief en brengt energie. Samen bereiken we meer! Dat is het motto van Rijkse accountants & adviseurs en daar geloof ik ook echt in.

Is dit ook uw drijfveer voor deelname aan de besturen van Novak en Novaa?

Dat is het zeker. Ik vind allereerst beide organisaties heel prettig om voor te werken, maar ik hoop vooral dat we in samenwerking met al onze leden gezamenlijk een verschil kunnen maken.

Wat wilt u nog bereiken met Novak en Novaa?

Niet elke mkb-accountant weet ons nog te vinden, maar als mkb-accountant zou je er goed aan doen lid te worden! Wij moeten bijvoorbeeld de NBA erop blijven wijzen dat de belangen voor kleine kantoren gewaarborgd moeten worden. Nog steeds wordt de dienst uitgemaakt door de grote kantoren, maar ook kleine kantoren moeten aan wet-en regelgeving voldoen en contributie betalen. Er wordt niet altijd naar de schaalgrootte gekeken. Men moet zijn stem laten horen! En alleen samen kunnen we het verschil maken.

Wat wilt u nog meegeven aan de lezers die geen lid zijn van de Novak en/of Novaa?

De mensen die twijfelen, kijk eens op de websites novak.nl en novaa.nu. Maak gebruik van de aantrekkelijk geprijsde producten en diensten van Novak die speciaal voor mkb-accountantskantoren zijn ontwikkeld. Laat via Novaa uw belangen alstublieft behartigen. Op het moment dat u niks doet, is er te weinig kracht. Samen staan we sterk!

Als lid van Novak en/of Novaa krijgt u de mogelijkheid om mee te praten, denken en beslissen over onderwerpen op het gebied van regelgeving, kwaliteit, toetsing, onderwijs, ondernemerschap en positionering van de mkb-accountant in Nederland.

Bent u nog geen lid? Lees hier meer informatie en meld u aan!