INTERVIEW

Leestijd: 2 minuten

Maak kennis met Johan Peters, nieuw bestuurslid van Novak


Van de redactie

Op achttienjarige leeftijd ontdekte Johan het accountancy vak, waarin hij nog altijd met veel enthousiasme werkt. Naast zijn functie als registeraccountant bekleedt hij diverse andere posities, waarbij hij zich onder meer met vaktechniek bezighoudt. In zijn vrije tijd zit Johan ook niet stil: hij is actief in de lokale politiek en is daarnaast vaak op zijn motor te vinden.

“Na jaren voor verschillende grote kantoren te hebben gewerkt, ben ik overgestapt naar ONS, een lokaal kantoor. Ik ben niet alleen werkzaam als partner accountant (RA) bij ONS, maar ook als bestuurder bij CONFIRM. ONS heeft, als non-assurance kantoor, samen met twee andere organisaties, CONFIRM opgericht. Daar leveren wij uitsluitend assurance diensten. Hiervoor vallen wij onder toezicht en hebben wij een WTA-vergunning.”

Dat is niet alles

“Ik ben ook lid van de werkgroep Fraude, bij het NBA. Die werkgroep heeft als doel de effectiviteit van accountants bij het bestrijden van fraude te vergroten. Vanuit mijn mkb-ervaring kijk ik gericht of de maatregelen uiteindelijk schaalbaar zijn binnen het mkb.”

“De werkzaamheden zijn enorm veranderd, maar de kwaliteit van wetgeving is achteruit gegaan.”

Positief kritisch

“De werkzaamheden zijn enorm veranderd de afgelopen jaren. Er is veel wet- en regelgeving waar wij als accountants aan moeten voldoen. Maar de kwaliteit daarvan is achteruit gegaan. Neem bijvoorbeeld de meldplicht voor de Wwft. Daar ben ik niet op tegen, maar Nederland is het enige Europese land dat accountants opdraagt om alle transacties te melden die ongebruikelijk zijn. In overige landen geldt dat alleen verdachte transacties gemeld moeten worden.”

Voorliefde voor vaktechniek

“Elke dag help ik mijn cliënten verder door hun vragen te beantwoorden en advies te geven over hun problemen. Ook voor hen is de accountancy-wereld ingewikkelder geworden, vooral binnen het mkb. Het is een breed beroep en een accountant moet over verschillende onderwerpen kennis in huis hebben. Ik woon daarom regelmatig en actief cursussen bij, en volg niet alleen de verplichte lezingen. Ook lees ik veel vakliteratuur en daar kan ik helemaal in opgaan. Ik zoek graag dingen uit en neem geen genoegen met een oplossing, als ik denk dat het ook anders of beter kan.”

“Het is een eer om een bescheiden rol te spelen in een organisatie zoals Novak.”

Bestuurslid Novak

“Novak is echt een serviceorganisatie voor het mkb. Het is een eer om een bescheiden rol te spelen in de organisatie en ik neem die verantwoordelijkheid serieus. Mijn rol is geslaagd als Novak oplossingen kan bieden voor toekomstige regelgeving en ontwikkelingen, waar kleine kantoren mee te maken krijgen. Ik zou graag zien dat niet-leden van Novak, ons herkennen, erkennen en om die reden Novak-lid worden. Samen staan we sterk en daar doen we het voor.”

Novak: de serviceorganisatie die uw kantoor vakinhoudelijk versterkt en u antwoord geeft op tal van ondernemersvragen! Ook lid worden? Bekijk hier onze mogelijkheden.


Deel dit artikel met uw netwerk