Interview

Leestijd: 3 minuten

Kriton en Novak: een passende samenwerking

Kriton biedt de vaktechnische opleidingen waar mkb-leden van Novak om vragen


Van de redactie Guus Ham, directeur stichting Novak, en Hielke Jensma (RA), eigenaar Kriton

Dit jaar ging Novak de samenwerking met Kriton aan. Een geschikte partner om leden van Novak de beste tools en opleidingen aan te kunnen bieden. In dit artikel spreken we Hielke Jensma, eigenaar van Kriton, en Guus Ham, directeur van Stichting Novak, over de details van de samenwerking. Ze vertellen overtuigend over de voordelen van twee partijen die de handen ineen slaan.

Wat is Kriton?

“Onze organisatie helpt accountants hun prestaties te verbeteren”, zegt Hielke. “Dit doen we door het verzorgen van trainingen, advies en support. En zowel voor accountants en auditors als voor finance professionals. We werken met tien vakinhoudelijke trainers en adviseurs, die de kennis zelf in huis hebben. Daarnaast werken we ook nauw samen met een flexibele schil van professionals, die we bijvoorbeeld inschakelen voor vaardigheidstrainingen of specialistische vaktechnische vakgebieden. We staan met onze voeten in de aarde en houden onze kennis en ervaring op het hoogste niveau. Hierdoor kunnen wij echt maatwerk bieden aan kantoren. Wij blijven bovendien continu in gesprek met onze doelgroep en vormen een visie op de ontwikkeling van het beroep. Hierdoor weten we waar de behoeftes nu en in de toekomst liggen, en daar spelen we op in met onze leer- en adviestrajecten. Die interactie is belangrijk voor ons. Op deze manier nemen we de klant niet alleen mee in wat hij of zij wil leren, maar ook op welke manier. Deze combinatie zorgt voor een complete dienstverlening en een gewenst resultaat.”

Waarom een samenwerking?

“In het verleden heeft Novak al contact met Kriton gehad”, vertelt Guus. “En toen de vernieuwde PE-structuur bekend werd gemaakt heeft Novak meteen gekeken hoe we onze leden hierin kunnen ondersteunen. Kriton heeft een complete tool ontwikkeld, die goed bij Novak aansluit en past bij wat wij onze leden graag aan willen bieden. De tool is overzichtelijk, ondersteunend en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. De PE-tool is een mooie aanvulling op ons dienstenpakket. Naast de PE-tool heeft Kriton ook een breed aanbod van trainingen en opleidingen die aansluiten bij de behoeften van onze leden. Om deze reden heeft Novak de samenwerking met Kriton niet alleen beperkt tot de PE-tool, maar ook uitgebreid voor opleidingen.”

Samenwerken maakt sterk

Hielke: “Voor ons is het van toegevoegde waarde dat onze trainingen een bredere groep bereiken door de samenwerking met Novak.” “Novak is een netwerkorganisatie en samenwerken met andere partijen is hartstikke leuk!”, vult Guus aan. “Samenwerken is soms verstandiger en sterker dan zelf het wiel proberen uit te vinden. En het belang van de mkb-accountant staat bij ons voorop. Er zijn veel aanbieders, maar we streven ernaar om samen te werken met een partij die goed bij Novak past. We kennen een aantal Kriton medewerkers en hier zijn we goed over te spreken. Voor ons dus een logische keuze voor een samenwerkingspartner.”

Wat is het voordeel voor Novak-leden?

Guus: “Onze leden kloppen graag bij ons aan omdat er een vertrouwensband is ontstaan en zij bekend met ons zijn. Het gaat daarbij niet alleen om een goede prijs, maar juist ook om de toegankelijkheid, het vertrouwen in Novak en ons kwalitatieve aanbod. Er wordt van ons verwacht dat dat goed is, en daar zorgen wij voor. Novak-leden kunnen daarop vertrouwen.”

Hoe wordt de PE-tool ontvangen?

“De tool vindt men over het algemeen prettig om mee te werken. De feedback die we ontvangen nemen we mee in ons klantenpanel. Aan de hand van de feedback gaan we in de toekomst verbeteringen doorvoeren en maken we aanpassingen zodat de tool blijft aansluiten bij de behoeften van de gebruikers. 2021 is een jaar van proberen en wennen”, ligt Hielke toe. Guus vertelt verder: “We zien over het algemeen dat men achterblijft met het invullen van de tool zelf. De gevolgde trainingen worden opgenomen, maar persoonlijke doelstellingen worden (nog) niet ingevuld. Dit komt omdat accountants nog niet gewend zijn om met de tool te werken. Het zit zogezegd niet genoeg ‘in het systeem’. Novak ziet het als uitdaging om ervoor te zorgen dat onze leden dat in het najaar wel gaan doen, en we willen hen hierin pro-actief ondersteunen. Zodat de nieuwe manier van denken in de routine van accountants komt. Hiervoor gaan we onder andere bijeenkomsten organiseren voor huidige gebruikers, en contact leggen met kantoren die nog geen gebruik maken van een PE-tool.”

Proeft deze samenwerking naar meer?

“Op dit moment kunnen we gezamenlijk een compleet product aan (mkb-)accountants bieden”, begint Hielke. “Beide partijen zijn hier enthousiast over en we bekijken graag hoe we dit aanbod nog beter kunnen laten aansluiten op de leerbehoeften van de leden.” “Kriton biedt niet alleen opleidingen en trainingen aan, maar ondersteunt en adviseert accountants ook op het gebied van kwaliteitszorg en vaktechnische vraagstukken”, zegt Guus. “Ze behandelen ook vraagstukken waarvan accountants op dit moment nog niet weten dat het relevant gaat zijn in de toekomst. Daar houden wij van: op die manier kunnen we onze leden echt ondersteunen en vooruithelpen. We richten ons momenteel voornamelijk op een versterking van de relatie met Kriton, en uiteraard op een kwalitatief aanbod voor onze leden. Maar een verbreding van de samenwerking in de toekomst sluiten we dus zeker niet uit!”

Vragen?

Heeft u vragen of opmerkingen omtrent de PE-Tool? Neem dan gerust contact op met Novak via: 070 - 3524002. Voor vragen kunt u ook een e-mail sturen naar novak@novak.nl. Het actuele opleidingsaanbod van Novak vindt u hier.


Deel dit artikel met uw netwerk