Er valt deze maanden weer veel te beleven in accountancyland. Van het “verdelen en uitgeven” als uitkomsten van Prinsjesdag tot “transparantie en integriteit” als issues bij de NBA. Van verscherpte controles op naleving van de Wwft tot het wel of niet verwerkingsverantwoordelijk zijn in het kader van de AVG. En dan alle congressen en bijeenkomsten die dit najaar op de agenda staan. Met als hoogtepunt natuurlijk de Dag van de mkb-accountant op 12 december.

Bij Novak houden we het graag concreet en praktisch.
Wat moet en kunt u hier nu mee als mkb-accountant?

Om met Prinsjesdag te beginnen. Van wie kunt u de ins en outs rondom het Belastingplan 2020 beter uitgelegd krijgen dan van iemand die het heeft geschreven? Daarom hebben we staatssecretaris van Financiën Menno Snel uitgenodigd voor een nadere toelichting tijdens de Dag van de mkb-accountant. Hij zal onder andere zijn visie delen over hoe hij de reputatie van Nederland op fiscaal vlak wil oppoetsen. Uiteraard is Sylvester Schenk, directeur Fiscale zaken van het Register Belastingadviseurs (RB), wederom van de partij op deze dag om uitgebreid aandacht te besteden aan fiscale actualiteiten en eindejaarstips.


Is een gebrek aan transparantie een generatieding? We kunnen het organisatiepsycholoog en generatiespecialist Kim Jansen vragen, want ook zij geeft een presentatie op 12 december. In dit online magazine licht Kim alvast een tipje van de sluier op. Zo vertelt ze dat 55% van de werknemers vindt dat de meeste problemen op de werkvloer worden veroorzaakt door generatieverschillen. Kim richt zich met haar advies- en trainingsprogramma’s op het verbinden van generaties op de werkvloer. Want het vergelijken en bundelen van krachten is volgens haar essentieel voor het creëren en behouden van een vitale organisatie.


Over vergelijken gesproken, hoe scoort u eigenlijk op het gebied van de Wwft en AVG? Dat onze leden graag Wwft compliant willen zijn, blijkt uit de vele aanmeldingen voor de Wwft-roadshow. De eerste bijeenkomst zit vol, dus hou onze website in de gaten voor nieuwe data van deze en andere bijeenkomsten die we organiseren rondom vaktechniek en ondernemerschap. Daarop staat ook meer informatie over recente besluitvorming met betrekking tot de AVG: zijn accountants, belastingadviseurs en salarisprofessionals verwerkingsverantwoordelijke of verwerker bij de uitvoering van hun dienstverlening aan cliënten? De totstandkoming van de nieuwe richtsnoeren is te danken aan een nauwe samenwerking tussen NBA, NOB (Nederlandse Orde van Belastingadviseurs), RB (Register Belastingadviseurs), Novak, NIRPA (Nederlands Instituut Register Payroll Accounting) en de Autoriteit Persoonsgegevens.


Heeft uw kantoor overigens meegedaan aan ons jaarlijkse benchmarkonderzoek, dan ontvangt u medio november een kantoorspecifiek benchmarkrapport en een toegangskaart voor een van de benchmarkthemamiddagen. Hiermee kunt u uw kantoor direct vergelijken met collega-kantoren op het gebied van bijvoorbeeld omzet, tarieven en kosten. Daarnaast kunt u uw prognose toetsen aan de algehele ontwikkeling in de branche.


Tot slot raad ik u aan om het interview in dit magazine met John Bulkmans van Rekenraad accountants en belastingadviseurs te lezen. Als we het hebben over concreet en praktisch dan heeft hij daar het recept voor. Want vind je het als klant van Rekenraad “eigenlijk verschrikkelijk om de jaarrekening te bespreken”, dan gaat John gerust met je rond de tafel om het over groei en strategie te hebben. Daar doen ze bij Rekenraad niet moeilijk over. Direct inspelen op waar de klant op zit te wachten. Dat is niet nieuw, zo doen ze het al bijna 15 jaar.


En zo is het ook voor Novak. Al 20 jaar staan we klaar voor onze kantoorleden met producten en services die het ondernemen in de dagelijkse mkb-praktijk een stuk makkelijker maken. We luisteren naar wat u nodig heeft en reageren daarop met concreet advies, praktische handreikingen en innovatieve tools. Graag praten we met u verder op de Dag van de mkb-accountant. Tot dan!


Guus Ham

Directeur stichting Novak