INTERVIEW

Leestijd: 2 minuten

Patrica den Heijer AA, nieuw bestuurslid van Novaa, stelt zich voor


Van de redactie

Mkb-accountants vervullen een onmisbare maatschappelijke rol bij het financieel begeleiden en adviseren van het mkb. Daar past een eigen beroepsorganisatie bij. Nieuw Novaa bestuurslid Patrica den Heijer AA vertelt u hier graag meer over.

Het lag voor Patricia den Heijer niet helemaal in de lijn der verwachting om de opleiding Accountancy te gaan doen. Maar de combinatie van werken en leren sprak haar aan en nu kan ze zich geen beter beroep voorstellen. Naast haar parttimebaan als accountant bij Van de Does accountants is zij moeder van twee zoons en traint ze graag mee met haar oude waterpoloteam.

Hoe ziet jouw loopbaan er tot nu toe uit?

”Na mijn accountancyopleiding, heb ik de praktijkopleiding AA gevolgd en sindsdien ben ik werkzaam als accountant. Ik ben begonnen bij een klein kantoor, heb daarna een uitstapje gemaakt naar een groter kantoor met internationale klanten en nu werk ik weer met veel plezier in het mkb.

Vanwaar de keuze voor het mkb?

”Ik kan mij voorstellen dat veel studenten of net afgestudeerden een ideaalbeeld hebben van werken bij een groot kantoor. Vaak bieden deze kantoren in een startpositie meer salaris of betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan een kleiner kantoor. Status speelt daarbij een rol. Een kleiner kantoor vraagt echter veel meer van je als account, je bent veel meer allround aan het werk. Je bent echt betrokken bij de klant en kunt meedenken en adviseren. Er wordt er in het mkb echt een beroep gedaan op je algehele kennis en ben je sparring-partner en/of coach voor de ondernemer. Dat spreekt mij het meeste aan’’.

”In Novaa moeten leden zichzelf herkennen.”

Hoe ben je bij Novaa terechtgekomen?

”Nico, de eigenaar van Van der Does accountants, wees mij op de vacature. Ik ben nu 1,5 jaar lid van Novaa en tijdens een young professionals evenement kwam ik in gesprek met Marco Moling (voorzitter Novaa). Er was vraag naar nieuwe gezichten en dit klonk mij wel interessant. Ook is het natuurlijk een eer dat je ergens voor gevraagd wordt.”

Waarom vind jij Novaa zo belangrijk?

“Wat we doen is belangrijk voor de mkb-accountant, zowel de eenpitter als bij de grotere kantoren. Wij moeten allemaal op een goede wijze vertegenwoordigd worden. In Novaa moeten leden zichzelf herkennen.”

Wat hoop jij met Novaa te bereiken?

”Een lidmaatschap bij Novaa is geen vereiste voor een accountant, maar samen kunnen we ervoor zorgen dat dit een betrokken plek wordt waar iedere mkb-accountant terecht kan. Een uitdaging is om naast betrokkenheid ook daadwerkelijk actie te voeren met elkaar! Ik wil graag open gesprekken ingaan zonder vooroordeel over wat de uitkomst zou moeten zijn. Er zijn meerdere mogelijkheden voor een eindresultaat. Niet altijd is de reeds ingeslagen weg de juiste. Ik wil dat men zich gehoord voelt”. Als lid van Novaa krijgt u de mogelijkheid om mee te praten, denken en beslissen over onderwerpen op het gebied van regelgeving, kwaliteit, toetsing, onderwijs, ondernemerschap en positionering van de mkb-accountant in Nederland.

Bent u nog geen lid van Novaa? Lees hier meer informatie en meld u aan!


Deel dit artikel met uw netwerk