INTERVIEW

Leestijd: 2 minuten

Mike Scholtens, nieuw bestuurslid van Novaa, stelt zich voor


Van de redactie

Met zijn gedrevenheid en liefde voor het accountancyvak is het niet vreemd dat Mike Scholtens nieuw bestuurslid is bij Novaa. Hij runt een accountantskantoor, stapt graag op de wielrenfiets en is trotse vader en echtgenoot. Tijd vrijmaken voor Novaa doet hij ook graag!

Nieuw Novaa bestuurslid Mike Scholtens AA stelt zich aan u voor.

”Na de middelbare school, heb ik een studie International Business Management gevolgd, maar dat bleek toch niet helemaal mijn richting te zijn. Tijdens de studie kwam ik voor een project in contact met een accountant en wat hij vertelde sprak mij aan. Daarnaast is mijn vader accountant dus ik was er al wel bekend mee. Ik had echter nooit verwacht dat ik zelf deze richting op zou gaan. Toch paste de studie heel goed bij mij en heb ik na het HBO de AA opleiding gevolgd. Naast mijn opleiding werkte ik vier dagen in de week bij Flynth.”

Van een groot accountantskantoor overstappen naar de mkb-praktijk

”Werken op een groot kantoor klinkt voor veel net afgestudeerden als een mooi doel, omdat deze kantoren vaak een naam hebben binnen het vakgebied. Vaak krijg je ook direct mooie voorwaarden aangeboden waar je gevoelig voor bent als net afgestudeerde. Ik wilde liever bij een klein kantoor werken en dat heb ik na mijn afstuderen ook gedaan. Toch bleek na een aantal jaar dat ik daar veel te eigenwijs voor ben en liever mijn eigen koers wil varen. Ik heb nu mijn eigen accountantskantoor en zou niet anders meer willen! Mijn vader springt af en toe bij, maar ik doe het voornamelijk alleen”.

”Het is een bijzondere band die andere zakelijke dienstverleners vaak niet hebben met hun cliënten”.

Wat maakt het zo leuk om een mkb-accountant te zijn?

“Ik zou alle accountants willen laten zien hoe leuk het is om bij een klein kantoor te werken. Je bent als accountant veel meer betrokken bij de klant en hebt heel direct contact. Ik weet alles van mijn klanten, zakelijk en vaak ook privé. Het is een bijzondere band die andere zakelijke dienstverleners vaak niet hebben met hun cliënten. Dit werk maakt mij gelukkig!”

Was het niet spannend om voor jezelf te beginnen?

”Ik ben mijn kantoor alleen begonnen, maar had het geluk dat er een klein groepje klanten meeging. Op een aantal zaken na, zoals de loonadministratie, doe ik alles zelf. Digitalisering maakt het voor mij mogelijk om in mijn eentje mijn inmiddels brede klantenkring te ondersteunen. Ik vind het dan ook prettig als mijn klanten ook meegaan in deze digitalisering, zo werkt het voor beide partijen efficiënt. ‘Scan en herken’ is hier een mooi voorbeeld van, ideaal!”

”Ik wil mij echt hard maken voor de mkb-accountant en de belangen van ons vak behartigen”.

Je bent al jaren lid van Novaa, hoe ben je tot het besluit gekomen voor een bestuursfunctie?

”Ik ben met Marco Moling (voorzitter Novaa) in gesprek gekomen naar aanleiding van een brief van hem aan de NBA. De toon die Novaa gebruikt spreekt mij aan, daar kan ik mij in vinden. Ik kan echt chagrijnig worden en geïrriteerd raken over hoe er met mkb-accountants wordt omgegaan. Wij als AA accountants worden onvoldoende gehoord. Er worden ons dingen toegeschoven in een politiek spel waar wij als mkb-accountants niet tussenkomen. Ik wil mij echt hard maken voor de mkb-accountant en de belangen van ons vak behartigen. Je krijgt het van binnenuit niet verbeterd. Door Novaa groter te maken kunnen we ons meer laten zien en zaken beïnvloeden. Ik vind dat echt belangrijk! Ik ben trots op mijn beroep en mijn vak.”

Waarom is het voor een accountant belangrijk zich aan te sluiten bij Novaa?

”Ons vak is de moeite waard. Wij worden onvoldoende gehoord, dus hoe meer mensen er lid zijn hoe serieuzer we genomen worden!”


Als lid van Novaa krijgt u de mogelijkheid om mee te praten, denken en beslissen over onderwerpen op het gebied van regelgeving, kwaliteit, toetsing, onderwijs, ondernemerschap en positionering van de mkb-accountant in Nederland.

Bent u nog geen lid van Novaa? Lees hier meer informatie en meld u aan!


Deel dit artikel met uw netwerk