EVEN VOORSTELLEN

Carel Verdiesen en Charles Kock, doorgewinterde cursusleiders met passie voor het vak

Over Carel Verdiesen

Carel Verdiesen is zelfstandig gevestigd mkb-accountant en heeft de afgelopen jaren verschillende (bestuurs)functies vervuld bij onder andere de NBA, Novak en Novaa. Dat balletje is naar eigen zeggen gaan rollen toen hij 20 jaar geleden een bescheiden vraag stelde tijdens een ledenvergadering van de NBA. Hij kreeg spontaan een bestuursfunctie aangeboden. “Sindsdien zit ik in een soort ‘Rolodex’ van veelgevraagde deskundigen”, grapt Carel. Juist doordat Carel dicht bij het vuur zit, biedt hij cursisten actuele informatie rondom wet- en regelgeving. Hierbij combineert hij zijn jarenlange ervaring als praktiserend accountant en zijn passie voor lesgeven. “Ik vind het fantastisch om de cursisten weer in het echt te kunnen zien, na maanden interactie via het scherm”, vertelt Carel. “Even stoom afblazen, lekker kletsen over het vak met gelijkgestemden, dat is zo belangrijk en gaat beter als je met elkaar in een ruimte bent. Ook voor intervisie. We moeten kritisch op elkaar durven zijn om te voorkomen dat we alleen doen wat onze klanten willen. Kijk naar de Wwft of de NOW-regeling. Als lid van de Accountantskamer heb ik zaken voorbij zien komen waar fouten zijn gemaakt die niet nodig waren geweest als de accountant iemand had laten meekijken. De bocht afsnijden omdat je het te druk hebt, kan je duur komen te staan. Daarom zet ik cursisten altijd een spiegel voor: denk bijvoorbeeld na over of je kantoor niet te groot is, kun je met minder klanten meer doen en met meer plezier?” “Die vraag heb ik mijzelf 20 jaar geleden ook gesteld”, vervolgt hij. “Sindsdien ga ik fluitend aan het werk. Ik neem slechts sporadisch nieuwe klanten aan, zodat ik mijn bestaande klantenkring van toegevoegde waarde kan blijven voorzien. Dat biedt mij ook de ruimte om mijn lessen goed voor te bereiden en af te stemmen op de behoeftes van cursisten die door de jaren heen veranderen. Denk aan de enorme vlucht die automatisering heeft genomen in de accountancy. Daarom geef ik regelmatig cursussen over wet- en regelgeving in combinatie met het gebruik van bijvoorbeeld het Novak Kwaliteitssysteem. Kortom, verwacht van mij geen droge stof, maar toegepaste theorie met een menselijke benadering.”

Over Charles Kock

Charles Kock AA is een geboren en getogen Achterhoeker met zoals hij zelf zegt ‘een nuchter hoofd en een warm hart’. Hij werkt vier dagen in de week als vakdirecteur accountancy bij Flynth adviseurs en accountants. Daarnaast verzorgt hij een dag per week trainingen en cursussen over externe verslaggeving en risicogericht samenstellen bij onder andere Novak. Ook is hij vice-voorzitter van het Adviescollege Beroepsreglementering van de NBA. Sinds de start van het lesgeven in 2003 ontwikkelt Charles zijn eigen lesstof door vakinhoudelijk goed bij te blijven, maar ook de feedback van zijn cursisten te verwerken in zijn aanpak. Zijn motto luidt: ‘you learn the most of teaching’. Het leukste aan lesgeven vindt Charles de interactie in de groep. “Ik smul van alle vragen die gesteld worden”, vertelt hij. “Echt heerlijk als ik daar een antwoord op mag geven. Daar krijg ik energie van. Ik ruim altijd voldoende tijd in voor vragen uit de praktijk, zodat we de theorie bekijken vanuit een realistische bril. Want ons vak is principle based en niet ruled based en dat moet je altijd meenemen in je dagelijkse praktijk. Dat is de charme van ons vak, maar vaak ook reden voor onzekerheid bij cursisten”. “Ik wil mijn mede-accountants vooral plezier in het vak meegeven”, vervolgt hij. “Als je het samenstellen ziet als een administratieve handeling, dan doe je jezelf tekort. Ervaar je het als ballast, dan mis je de kans om er rendement uit te halen. Verdiep je in dat bredere plaatje, verdiep je in de klant en stel jezelf de vraag: ‘ben ik liever een kiloknaller of een keurslager?’. Ik hoop dat ik met mijn ervaring en passie voor het vak anderen kan inspireren om er elke dag met plezier weer 100% voor te gaan.”

Inschrijven

Charles geeft komend najaar de cursus Efficiënt en risicogericht samenstellen. Carel vertelt u samen met Marcel Kurvers graag meer over de NVKS niet verlicht regime en het Novak Kwaliteitssysteem. Inschrijven kan eenvoudig via de website van Novak, uiteraard met korting voor Novak-leden.

Trainingen

Op zoek naar een training die speciaal is ontwikkeld voor de mkb-accountant? Bekijk dan ons actuele aanbod van Novak Opleidingen in de agenda.

Wilt u een training bij u op kantoor laten verzorgen? Neem dan contact op met Novak Opleidingen via 070-3524002 of stuur een e-mail naar novak@novak.nl.


Deel dit artikel met uw netwerk