Praten, sparren, schrijven en lesgeven:

Fiscalist Remco Ruinemans versterkt het Novak DIRECT-team

Van de redactie

Fiscalist Remco Ruinemans, sinds 15 mei 2019 in dienst bij Novak, gaat kantoorleden van Novak vaktechnische ondersteuning bieden. Via de servicedesk Novak DIRECT beantwoordt hij uiteenlopende fiscale vragen. Ook zal Remco regelmatig cursussen geven over fiscale onderwerpen die binnen de kantoren van de leden spelen. Tevens zal hij betrokken zijn bij de organisatie van fiscale cursussen. “Ik heb echt een voorliefde voor vaktechniek. Daar wil ik over praten, sparren, schrijven en les in geven”, aldus Remco.

Wat kunnen de Novak-leden van jou verwachten?

“Ik ben meer dan acht jaar actief geweest als fiscalist op verschillende accountantskantoren”, vervolgt hij. “Ik duik graag in de materie om vraagstukken van klanten op te lossen, maar ben ook zeer gedreven in het publiceren van artikelen waarmee ik een breed publiek kan bereiken. Bij Novak heb ik de mogelijkheid om deze activiteiten te combineren en verder uit te breiden. Een belangrijke pijler van Novak is de positionering van kennis- en sparringpartner richting de leden. Samen met mijn directe collega Bouwe Algra AA en diverse partners in ons netwerk geef ik hier vanuit de vaktechniek inhoud aan. De leden zullen mij niet alleen via telefoon of e-mail leren kennen, maar ook tijdens de cursussen die dit jaar gepland worden en de nieuwsbrief, het magazine en sociale media.”

Waar verwacht je veel vragen over te krijgen?

“De eigenwoningregeling is een onderwerp waar de komende jaren vragen over blijven ontstaan. Door de nieuwe regelgeving per 1 januari 2013 en het vrij uitvoerige overgangsrecht voor op dat moment bestaande eigenwoningschulden is een en ander er zeker niet eenvoudiger op geworden.


Een iets andere vraag heb ik recent gehad over dit onderwerp. Namelijk: hoe zit het met een in algehele gemeenschap van goederen gehuwd stel, waarvan één partner in het verpleeghuis is opgenomen? Gaat een gedeelte van de woning, die ze ieder voor 50% in eigendom hebben, twee jaar na vertrek altijd naar box 3? Typisch een vraag voor Novak DIRECT die een boel wedervragen oproept om tot het juiste antwoord te kunnen komen.


En als ik kijk naar ontwikkelingen in 2019, dan verwacht ik bijvoorbeeld vragen over te hoge schuldverhoudingen van de dga bij de eigen bv. Volgens het concept wetsvoorstel ‘excessief lenen bij eigen vennootschap’ zullen schuldvorderingen boven de € 500.000,- mogelijk ‘fictief’ als inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) belast worden. Wat betekent dit nu voor de praktijk? Zodra het wetsvoorstel er is, wil ik hier via de Novak communicatiekanalen aandacht aan gaan besteden.”

Wilt u nader kennismaken met Remco Ruinemans? Remco is te bereiken via het telefoonnummer van Novak DIRECT (085-0220150). Dit nummer kunt u ook bellen voor vragen aan onze andere adviseurs over accountancy, pensioenen, HRM, financieringen, software en verzekeringen.