Duurzaamheidsrapportages in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn verslagen die bedrijven kunnen opstellen om inzicht te geven in hun duurzaamheidsprestaties. De verslagen kunnen in verschillende vormen zijn opgesteld en bevatten meestal informatie over de impact van het bedrijf op het milieu, de sociale aspecten van het bedrijf en de economische duurzaamheid.
Een duurzaamheidsrapportage is een belangrijk instrument om de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf te meten en om deze prestaties te kunnen communiceren met stakeholders zoals klanten, investeerders, medewerkers en andere belanghebbenden. Het opstellen van een rapportage kan een bedrijf in het mkb helpen zich te onderscheiden van concurrenten, om de reputatie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te creëren.
EU-richtlijn inzake duurzaamheidsverslaggeving
Voor grote ondernemingen geldt binnenkort de EU-richtlijn inzake duurzaamheidsverslaggeving (CSRD). Een onderneming valt onder een grote onderneming als het bedrijf meer dan 250 werknemers heeft, meer dan veertig miljoen omzet en/of een balanstotaal van meer dan twintig miljoen. Het bedrijf moet ten minste aan twee van de drie criteria voldoen. Deze grote ondernemingen moeten vanaf 2024 in het jaarverslag informatie verstrekken over het beleid, resultaten en risico’s met betrekking tot milieu-, sociale- en personeelsaangelegenheden.
Stimuleren om te verduurzamen
De CSRD heeft als doel ondernemingen te stimuleren meer aandacht te besteden aan duurzaamheid en om transparanter te zijn over hun prestaties op dit gebied. Door het verstrekken van meer informatie over duurzaamheidsprestaties, kunnen ondernemingen beter inspelen op de verwachtingen van hun stakeholders en bijdragen aan de verduurzaming van de economie. Door de invoering van de CSRD zal de rapportage van grote ondernemingen de komende jaren ingrijpend veranderen. Dit heeft ook gevolgen voor het mkb. Het leidt niet meteen tot een rapportageplicht voor het mkb, maar de verwachting is dat er steeds vaker informatie verstrekt moet gaan worden over duurzaamheidsprestaties. Bijvoorbeeld bij een financieringsaanvraag of een offertetraject. Kortom: het rapporteren over duurzaamheidsbeleid en resultaten is een belangrijk onderdeel van de communicatie van een onderneming met belanghebbenden.
Duurzaamheid in het mkb
Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen is dus niet alleen relevant voor grote ondernemingen. Ook kleine- en middelgrote ondernemingen kunnen bijdragen aan duurzaamheid en hierover rapporteren om verantwoording af te leggen aan stakeholders.
Duurzaamheidsrapportage
Een onderneming kan de volgende stappen volgen om te rapporteren over duurzaamheid binnen de organisatie:
- Identificeer de belangrijkste kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s). Bepaal welke KPI’s het meest belangrijk zijn voor de onderneming, en waarom. Dit kan bijvoorbeeld CO2-uitstoot, afvalproductie, energieverbruik, sociaal beleid of diversiteit zijn.
- Verzamel gegevens over de KPI’s en maak gebruik van tools om deze gegevens te analyseren en te interpreteren. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met behulp van software, enquêtes en interviews met medewerkers en belanghebbenden.
- Stel een rapport samen, waarin de resultaten van de analyse en de interpretatie van de gegevens verwerkt zijn. Zorg ervoor dat het rapport duidelijk en beknopt is en de belangrijkste inzichten en aanbevelingen bevat.
- Verspreid het rapport onder belanghebbenden zoals klanten, leveranciers, investeerders en medewerkers. Publiceer het rapport op de website van de onderneming en deel het via sociale media en andere communicatiekanalen.
- Verbeter het rapportageproces door te luisteren naar feedback van belanghebbenden en te blijven streven naar verbetering van de duurzaamheidsprestaties van de onderneming.
Heeft u een vraag over dit onderwerp? Neem contact op met Novak via 085 – 0220150 of benader Bouwe Algra (AA): 06 - 83521654 / b.algra@novak.nl