Novak DIRECT

Leestijd: 3 minuten

Op hoeveel verschillende plekken voert u dezelfde data in?


Door: Mark ter Steege – ICT adviseur Novak DIRECT

Novak DIRECT

Leestijd: 3 minuten

Op hoeveel verschillende plekken voert u dezelfde data in?


Door: Mark ter Steege – ICT adviseur Novak DIRECT

Door de opkomst van SaaS (Software as a Service) oplossingen gebruiken bedrijven steeds meer applicaties. Uit onderzoek blijkt dat een werknemer van een onderneming met meer dan 50 medewerkers, gemiddeld van 36 clouddiensten gebruik maakt. Hoe zorgt u ervoor dat u in al die applicaties over dezelfde data beschikt? En hoe voorkomt u dat u bijvoorbeeld naw-gegevens in iedere applicatie handmatig moet invoeren?

“Weeg voor uzelf af wat belangrijk is, voordat u een keuze maakt voor een applicatie”

Best-of-suite en best-of-breed

Bij het kiezen voor applicaties en de vraagstukken over data en gegevensinvoer komen de begrippen best-of-breed en best-of-suite kijken. Een best-of-suite oplossing laat zich het best typeren als een totaaloplossing van één leverancier. Voorbeelden zijn o.a. Unit4 Bedrijfssoftware en Afas en ook de 360 Suite oplossing van Exact. Doordat u de oplossing bij dezelfde leverancier afneemt zijn de deeloplossingen (vaak) goed geïntegreerd en raakt u snel gewend aan de interface en het gebruik; weet u de weg in de boekhoudapplicatie dan kent u die ook in het CRM deel. Best-of-breed oplossingen richten zich op een specifiek onderdeel en zijn daarom vaak meer gedetailleerd (en ook sneller) dan best-of-suite oplossingen. Deze oplossingen bieden meer specialisatie en kunnen vaak makkelijker geintergreerd worden met oplossingen van andere leveranciers. Weeg voor uzelf af wat belangrijk is, voordat u een keuze maakt voor een applicatie.

Integraties

Best-of-breed oplossingen werken optimaal als er sprake is van integraties tussen de verschillende oplossingen. Deze integraties vinden plaats via zogenaamde API’s. Een API is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar communiceren. In het blog van Salesforce wordt een goede metafoor gebruikt om dit begrip te duiden. Kiest u voor een best-of-breed oplossing? Zorg er dan voor dat u goed let op de beschikbare integraties. Door gebruik te maken van deze integraties voorkomt u data-invoer op verschillende plekken en daarmee bespaart u zichzelf een hoop ergernissen en tijd.

Low en no code

Zijn er beperkte integraties beschikbaar voor de oplossing die u op het oog heeft? Laat u daardoor niet direct tegenhouden. Door het groeiende aantal SaaS oplossingen neemt de vraag naar API integraties ook toe. Daar wordt steeds meer op geanticipeerd door gespecialiseerde partijen. Lemonforce en Betty Blocks zijn voorbeelden van partijen die hier handig op inspelen met hun low code en no-code oplossingen. Deze oplossingen zorgen ervoor dat ontwikkelaars sneller software kunnen ontwikkelen en het maakt software ontwikkelen toegankelijker. Het kan de moeite waard zijn om een integratie te bouwen met een van deze partijen, eventueel samen met andere kantoren.

Hulp nodig?

Met mijn column hoop ik u meer inzicht te hebben gegeven in het integreren van processen en software oplossingen, zodat u zelf de eerste stap kunt zetten naar een optimaal ICT-landschap. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Novak werkt samen met F1 Leiderschap als adviseur op dit gebied. Mark ter Steege van F1 Leiderschap is al jaren werkzaam in de ICT-branche voor o.a. accountants. Hij helpt organisaties met de F1 methode in 5 stappen naar meer werkvreugde, minder verspilling en tevreden klanten. Mark is te bereiken via het telefoonnummer van Novak DIRECT (085-0220150) of via het webformulier.


Deel dit artikel met uw netwerk